2024.01.24. Socialinė kampanija „Duoti ar neduoti?“ atkeliavo į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bendradarbiaudama su Jaunųjų gydytojų asociacija (JGA) vykdo socialinę kampaniją „Duoti ar neduoti?“. Kampanijos tikslas – skatinti dialogą tarp medikų ir pacientų, atkreipiant dėmesį į skaidrumo svarbą medicinos sektoriuje ir kyšių sukeliamas neigiamas emocijas. Visus metus įvairiose šalies ligoninėse medikai ir pacientai bus kviečiami ne tik išvysti stendą, kuriuo siekiama atskleisti smulkiosios korupcijos gydymo įstaigose žalą, bet ir išreikšti savo nuomonę, kaip elgtis, kai susiduriama su kyšio provokavimu ar siūlymu.

„Mediko ir paciento santykyje žmogiškasis faktorius yra ne ką mažiau svarbus nei dalykinis, profesionalusis. Juk mediko kabinete,ausra.jpg pirmiausiai, susitinka du žmonės tokiomis aplinkybėmis, kai vienam reikia pagalbos, o kitas gali ją suteikti. Todėl abipusis pasitikėjimas, pagarba, geranoriškumas yra kertiniai sėkmingo bendradarbiavimo faktoriai. Pagrindinė mūsų ligoninės vertybė – žmogus: pacientai, jų artimieji, mūsų darbuotojai. Tikiu, kad atviras ir pagarbus santykis labai svarbus kiekvienam: tiek sergančiajam, tiek jam pagalbą teikiančiajam. Žinau, kad dažnas pacientas jaučiasi dėkingas ir nežino, kaip savo dėkingumą išreikšti. Galiu patikinti, jog didžiausia padėka medikui ir visai komandai – tai pagerėjusi paciento sveikata ir nuoširdūs žodžiai. Džiaugiuosi, kad jaunieji medikai drąsiai ir garsiai kalba apie skaidrumo didinimą sveikatos sektoriuje. Labai sąmoningai ir atsakingai jungiamės prie kampanijos „Duoti ar neduoti?“, nes mūsų įstaiga jaučia socialinę atsakomybę ir skatina visus drauge laikytis įstatymų. Saugi, klestini visuomenė negali funkcionuoti be kokybiškos, pagarbios ir skaidrios sveikatos apsaugos sistemos, o už tai, kad ji tokia būtų esame atsakingas kiekvienas iš mūsų“, – sakė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorė dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

IMG_7606_copy.jpg„Šia kampanija siekiame skatinti diskusiją tarp medikų ir pacientų, norime parodyti, kad kiekvienas gali prisidėti stiprinant skaidrumą sveikatos apsaugos sektoriuje, o kyšio reikalavimas ar davimas dažnai sukelia negatyvias emocijas, medikui toks elgesys gali pasirodyti kaip nepasitikėjimas juo ir jo kompetencijomis“, – sakė STT Antikorupcinio švietimo skyriaus vadovas Benas Aldakauskas.

„Kalbant apie Lietuvoje vis dar aktualią kyšių kultūrą, turėtume žvelgti giliau ir ieškoti priežastinių veiksnių. Nors pacientai dažnai deklaruoja kyšius kaip padėką, tiek jie patys, tiek kyšį imantys gydytojai supranta, kad siekiama asmeninės naudos: pacientai siekia greitesnių paslaugų ar daugiau dėmesio, gydytojai – materialinės naudos. Atsiradus kyšiui, paciento ir mediko tarpusavio pasitikėjimas yra sumenkinamas, o savo darbą nuoširdžiai atliekantiems gydytojams brukamas kyšis sukelia liūdesio, nusivylimo, nuvertinimo ar net pažeminimo jausmus. Kad viso to išvengtume, svarbu išgirsti ir suprasti abi puses bei tobulinti visą sveikatos sistemą taip, jog šių problemų neliktų“, – sakė Jaunųjų gydytojų asociacijos atstovė Viktoria Linkis.

STT inicijuoto tyrimo „Lietuvos korupcijos žemėlapis 2022 / 2023“ duomenimis, su didžiausia kyšio prievartos rizika gyventojai susiduria miestų ir rajonų ligoninėse bei klinikose. Socialine kampanija „Duoti ar neduoti?“ siekiama kalbėti ne tik apie smulkiosios korupcijos daromą žalą, bet ir apie medikų bei pacientų patiriamas neigiamas emocijas. Kiekvienas atvejis yra unikalus, todėl interpretacijos gali būti įvairios – galbūt medikas tikrai tikisi kyšio, o gal tai yra neteisingai suprasta situacija. Todėl tiek medikams, tiek pacientams labai svarbu įvertinti aplinkybes tinkamai, nes teisingas problemos sprendimas – sąmoningas pasirinkimas kyšio neduoti ir jo nereikalauti.

Stendą iki 2024 m. vasario 6 d. galėsite pamatyti Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, adresu Antakalnio g. 57, Vilnius. O, nuo vasario 6 iki vasario 12 d. – Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų centre, adresu Antakalnio g. 124.

https://www.stt.lt/naujienos/7464/socialine-kampanija-duoti-ar-neduoti-vilniuje:3729

Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) | Vilnius | Facebook

IMG_7619.jpg

IMG_7598_copy.jpgIMG_7620.jpg

IMG_7622.jpg

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt